Gå direkt till innehåll
Zeppelin-koncernen summerar 2021 med stora framgångar!

Pressmeddelande -

Zeppelin-koncernen summerar 2021 med stora framgångar!

Trots att Zeppelin Group avslutade året med stor framgång, med en försäljning på 3,7 miljarder euro under räkenskapsåret 2021 (2020: 3,3 miljarder euro), en EBITDA på 444 miljoner euro (föregående år: 394 miljoner euro) och ett resultat före skatt på 160 miljoner euro (föregående år: 125 miljoner euro), förväntar man sig en betydande nedgång i sin affär för 2022 på grund av kriget i Ukraina.

Friedrichshafen / Garching, München, 26 mars 2021.

Sammanfattning:

  • Koncernens försäljning: 3.7 billion euros (+ 13%)
  • EBITDA: 444 million euros (+ 13%)
  • Koncernens resultat före skatt: 160 million euros (+ 28%)
  • Antal anställda: 10,673 (+ 5%) (FTEs as at the reporting date, 31 December 2021, including trainees)
  • Alla affärsenheter bidrar till det positiva resultatet
  • Konflikten i Ukraina drar ner förväntningarna för 2022 och framåt


– Under den pågående pandemin under 2021 var högsta prioritet att säkerställa vår vardagliga verksamhet för våra kunder, och samtidigt garantera våra anställdas hälsa och trygghet. Zeppelins framgång och positiva resultat är baserade på det stora engagemang, flexibilitet och arbete som alla anställda över hela världen bidrar med, säger Peter Gerstmann, styrelseordförande för Zeppelin GmbH, om räkenskapsåret 2021. 

Han fortsätter:
– Mot bakgrund av kriget i Ukraina prioriteras nu säkerheten för våra anställda och deras familjer. Vi hjälper dem att evakuera och få hjälp till andra länder. Jag är särskilt stolt över hur vi tillsammans står enade för våra kollegor och alla människor i Ukraina. Det är det som gör Zeppelin så speciellt: Att arbeta tillsammans för att ta itu med problem - utan att tveka.

Andreas Brand, styrelseordförande för Zeppelin Group, kommenterar resultatet:
– Det har varit ett utmärkt samarbete mellan ledning, representanter för våra anställda och Zeppelins Supervisory Board som har gett Zeppelin framgångsrika resultat under flera år. Ett bevis på det är år 2021 som var det bästa året i företagets historia. Zeppelins finansiella och ekonomiska stabilitet hjälper nu till för att kunna ta sig igenom läget vi står inför.

Utveckling av de strategiska affärsenheterna
Under 2021 återhämtade sig entreprenadbranschen snabbare än väntat från effekterna av pandemin. Det inkluderar merparten av de marknader där Zeppelin är återförsäljare till Caterpillar. De strategiska affärsenheterna Construction Equipment Central Europe, Construction Equipment Nordics och Construction Equipment Eurasia ökade både försäljning och resultat avsevärt jämfört med föregående år. Orderingången utvecklades positivt i alla länder och bidrog till förbättringen av marknadsandelar i respektive region.

Utsikter för verksamhetsåret 2022
Kriget i Ukraina och de sanktioner som USA och EU infört mot Ryssland, samt Rysslands svar på dessa, kommer att ha en betydande inverkan på Zeppelin-gruppens verksamhet i dessa länder. Utöver distribution och service av anläggnings-, gruv- och jordbruksmaskiner påverkas även pågående beställningar inom Plant Engineering. Orderboken för 2021 inkluderade betydande beställningar för Ryssland och Ukraina. Detta kommer avsevärt att påverka den förväntade försäljningen och intäkterna för 2022. Generellt genereras cirka 20 % av Zeppelins affärsvolym i de regioner som drabbats av kriget.

När det gäller företagets ytterligare distributions- och serviceområden ser Zeppelin på framtiden med tillförsikt. Tyskland och många andra länder står inför stora utmaningar när det gäller att bygga ut och renovera sin infrastruktur, som också ska vara klimatvänlig.

Nyheter på Bauma 2022
Zeppelin kommer välkomna och träffa kunder på Bauma – världens största mässa för entreprenad och anläggning – i oktober 2022. Där kommer det bland annat presenteras nya maskinlösningar från Caterpillar. Utbudet utökas även inom uthyrningsverksamheten där det finns ett ökat fokus på lösningar och alternativ som minimerar koldioxidutsläpp, exempelvis.

Sammantaget är koncernen med sina produkter och tjänster därför väl rustad för framtidens utmaningar, även om den förväntar sig en kraftig nedgång i omsättning och resultat före skatt 2022 på grund av kriget i Ukraina.


Nyckeltal, en överblick

2021

2020

Försäljning

Construction Equipment Centraleuropa SBU

EUR milj.

1,494

1,373

Construction Equipment Norden SBU

EUR milj.

292

258

Construction Equipment Eurasien SBU

EUR milj.

642

494

Rental SBU

EUR milj.

576

528

Power Systems SBU

EUR milj.

437

407

Plant Engineering SBU

EUR milj.

340

306

Totalt för hela koncernen [1]

EUR milj.

3,696

3,272

Anställda (Heltidsanställda 31 december, inkluderar anställda inom Zeppelin GmbH, Accelerent GmbH, Z Lab GmbH och Klickparts GmbH samt trainees.)

Totalt för hela koncernen [1]

10,673

10,170

Kassaflöde från den löpande verksamheten [2]

EUR milj.

240,1

259.6

Investeringar

EUR milj.

249

203

EBITDA (Earnings before interest, tax, depreciation and amortization)

EUR milj.

444

394

Nettoresultat före skatt

EUR milj.

159,5

124.6

SBU: Strategic Business Unit
All information justerad i enlighet med IFRSOm Zeppelin-koncernen

Zeppelin-koncernen erbjuder lösningar inom områdena konstruktion, kraft och energi samt projektering och anläggningskonstruktion och är verksam på över 340 platser i 43 länder över hela världen. Nästan 10 000 anställda arbetar tillsammans i ett förvaltningsbolag och sex strategiska affärsenheter: Byggmaskiner Centraleuropa, Byggmaskiner Norden, Byggmaskiner Eurasien (distribution och service av bygg-, gruv- och jordbruksmaskiner), Rental (uthyrnings- och projektlösningar för byggbranschen och industrin), Power Systems (driv- och energisystem) samt Anläggningskonstruktion (projektering och anläggning). Under räkenskapsåret 2021 nådde koncernen en omsättning på 3,7 miljarder euro. Zeppelin GmbH är koncernens holdingbolag med säte i sydtyska Friedrichshafen. Huvudkontoret ligger i Garching bei München. Zeppelin-koncernen är ett stiftelseägt bolag. Rötterna går tillbaka till stiftelsen Zeppelin-Stiftung som grundades av Ferdinand von Zeppelin 1908.

[1] inklusive Zeppelin GmbH, Accelerent GmbH, Z Lab GmbH och Klickparts GmbH

[2] Kassaflöde från den löpande verksamheten (IFRS)

Ämnen

Kategorier


Zeppelin Sverige AB är exklusiv återförsäljare för Caterpillar Inc. i Sverige och erbjuder nya och begagnade entreprenad- och gruvmaskiner, uthyrningstjänster samt motorer och elgeneratorer. I utbudet finns mer än 100 maskintyper, från minigrävmaskiner till gigantiska gruvtruckar. Maskinerna är driftsäkra, bränsleeffektiva och bygger på modern teknologi. I segmentet för motorer och generatorer är Zeppelin en ledande leverantör av lösningar för applikationer inom industri, marin och järnväg.

Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service, finansiering och uthyrning. I organisationen finns gedigen kunskap hos servicetekniker och ingenjörer som servat Caterpillar-produkter under årtionden. Zeppelin tar hand om kunder i hela Sverige och har cirka 520 anställda på 14 platser från norr till söder. Zeppelin Sverige AB är en del av den tyska Zeppelin-koncernen. Mer information finns på zeppelin-cat.se.

Presskontakt

Eva Holm

Eva Holm

Presskontakt Marknadsdirektör Zeppelin Sverige +46703448115

Zeppelin Sverige är exklusiv återförsäljare av Caterpillars maskiner och motorer i Sverige

Zeppelin Sverige AB är exklusiv återförsäljare för Caterpillar Inc. i Sverige och erbjuder nya och begagnade entreprenad- och gruvmaskiner, uthyrningstjänster samt motorer och elgeneratorer. I utbudet finns mer än 100 maskintyper, från minigrävmaskiner till gigantiska gruvtruckar. Maskinerna är driftsäkra, bränsleeffektiva och bygger på modern teknologi. I segmentet för motorer och generatorer är Zeppelin en ledande leverantör av lösningar för applikationer inom industri, marin och järnväg.

Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service, finansiering och uthyrning. I organisationen finns gedigen kunskap hos servicetekniker och ingenjörer som servat Caterpillar-produkter under årtionden. Zeppelin tar hand om kunder i hela Sverige och har cirka 440 anställda på 14 platser från norr till söder. Zeppelin Sverige AB är en del av den tyska Zeppelin-koncernen. Mer information finns på zeppelin-cat.se.

Zeppelin Sverige AB
Prästgårdsgatan 34, 2 tr (Pedagogen Park)
431 44 Mölndal
Sverige