Gå direkt till innehåll
Framtidens teknik har inga gränser

Pressmeddelande -

Framtidens teknik har inga gränser

Caterpillar har en vision om ett fossilfritt 2025. För att nå dit och för att utveckla andra tekniska lösningar finns många idéer. Pons produktchef Kristian Johansson är med i Caterpillars utvecklingsgrupp och siar om framtiden.

En vision är en framtidssyn, en bild av ett önskvärt tillstånd. Caterpillars vision presen­terades i början av 2000­-talet.

– När den kom kändes det väldigt långt bort, var det ens möjligt? Nu när det är tio år kvar kan vi blicka tillbaka och se att det faktiskt hänt och händer enormt mycket. Caterpillar lägger enorma resurser på utveckling och i många fall går det med rasande fart, berättar Kristian Johansson.

HAMBURGERINDUSTRIN HJÄLPTE TILL
För några decennier sedan var det inte lika vanligt med samma nytänkande i branschen men Caterpillar såg i samband med visionen vilken potential som fanns och började kraftsamla och knyta åt sig kompetens och exper­tis. En rolig och talande anekdot för utvecklingsviljan var när Cat ville ta fram och förbättra sina touchdisplayer.

– Då tog Caterpillar in människor från McDonald’s eftersom hamburgervärlden hade erfarenhet av hur touchdisplayer klarar fett och olja. Man vågade tänka nytt för att få rätt kunskap och nya tankesätt i koncernen, berättar Kristian.

KOMBINATION AV OLIKA TEKNOLOGIER
Ser man i ett bredare perspektiv så handlar Caterpillars framtidsarbete om ett helhetstänkande där flera delar vävs ihop. Teknik, körsätt, beteende och intelligenta stödsystem.

– Ta till exempel nya Cat Grade control med Assist som automatiserar grävarbetet. Eller Product Link och Vision­Link som börjar bli standard och gör att du kan följa maskinernas status, förbrukning och arbetsprocess online i realtid, berättar Kristian. 

Caterpillar 336FXE hybridgrävmaskin med Cat Grade Control*

Ett annat exempel är Caterpillars hybridteknik som är unik i sin definition. Den omfattar mer än bara det tradi­tionella tankesättet som handlar om alternativa drivkällor.

– Enligt Caterpillar är hybridtekniken en samling av olika teknologier för att ge starka och effektiva maskiner med låg bränsleförbrukning, bra körupplevelse och hög kostnads­effektivitet. Caterpillar är ensam om sitt tankesätt och i sitt breda utbud av hybridmaskiner, säger Kristian.

– Inom några år kan vi säkert se andra drivkällor än idag, sen får vi se om det är bränsleceller, turbinmotorer eller något annat. Utmaningen är att maskinerna ska kunna hålla samma produktionsnivå. Ny miljömedveten teknik ska inte backa i produktivitet, betonar Kristian. 

GPS, LASER OCH DRÖNARE
Förutom alternativa drivkällor finns många andra intres­santa lösningar som blir mer förekommande inom de närmaste åren.

– Jag tror det blir vanligare att en operatör hanterar flera maskiner på en arbetsplats, till exempel vid ett asfaltverk eller betongstation där material ska flyttas och matas från bestämda platser. Transportcykeln kan programmeras och hanteras via både GPS och laserteknik som känner av var högarna är och vilka mängder som ligger i varje hög. Likaså tror jag tekniken med drönare blir alltmer vanlig på sikt, säger Kristian.

– De nya teknikerna utvecklas i rasande fart och det är endast våra egna tankar som sätter gränserna.

____________________________________________________________________________________________

*Vill du läs mer om t.ex. Cat Grade Control och vår teknologi - läs/ladda gärna ner vår teknologibroschyr här: Pon-Cat teknologibroschyr eller besök vår sida med teknologi på Facebook för mer information här.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Pon Equipment är exklusiv återförsäljare av Caterpillars maskiner i Sverige och täcker allt inom bygg & anläggning, industri och gruvdrift. Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service, uthyrning och finansiering och vi är etablerade på 15 platser över hela landet. I vårt utbud finns över 100 maskintyper från minigrävare till gigantiska gruvtruckar. Maskinerna är driftsäkra, bränsleeffektiva och bygger på modern teknologi. Vi har fokus på helhet, kvalitet och service i alla led. Viktigast av allt är våra kunder!

Presskontakt

Kristian Johansson

Kristian Johansson

Produktchef Zeppelin Sverige 070-640 83 40

Relaterat innehåll

Zeppelin Sverige är exklusiv återförsäljare av Caterpillars maskiner och motorer i Sverige

Zeppelin Sverige AB är exklusiv återförsäljare för Caterpillar Inc. i Sverige och erbjuder nya och begagnade entreprenad- och gruvmaskiner, uthyrningstjänster samt motorer och elgeneratorer. I utbudet finns mer än 100 maskintyper, från minigrävmaskiner till gigantiska gruvtruckar. Maskinerna är driftsäkra, bränsleeffektiva och bygger på modern teknologi. I segmentet för motorer och generatorer är Zeppelin en ledande leverantör av lösningar för applikationer inom industri, marin och järnväg.

Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service, finansiering och uthyrning. I organisationen finns gedigen kunskap hos servicetekniker och ingenjörer som servat Caterpillar-produkter under årtionden. Zeppelin tar hand om kunder i hela Sverige och har cirka 440 anställda på 14 platser från norr till söder. Zeppelin Sverige AB är en del av den tyska Zeppelin-koncernen. Mer information finns på zeppelin-cat.se.

Zeppelin Sverige AB
Prästgårdsgatan 34, 2 tr (Pedagogen Park)
431 44 Mölndal
Sverige